Sevniška civilna zaščita: Slaba epidemiološka slika posledica ravnanj neodgovornih posameznikov

Na prvi seji v novem letu se je v ponedeljek sestal razširjeni štab Civilne zaščite občine Sevnica in razpravljal o problematiki širjenja covida-19. Med drugim je ugotovil, da je stanje v občini čedalje slabše in opozoril na nujnost doslednega spoštovanja ukrepov.

Posavska regija ima namreč že dlje časa najslabšo epidemiološko sliko v državi, med občinami z najvišjim številom okuženih je tudi občina Sevnica.

Takšno stanje je po mnenju zdravniške stroke, ki je sodelovala na sestanku, posledica neodgovornega ravnanja posameznikov ter neupoštevanja zaščitnih ukrepov, kot so socialna distanca, izogibanje vsem nenujnim stikom, ustrezna nošnja mask in drugi.

“Glede na izkušnje zadnjega obdobja ni pričakovati izboljšanja, če se ne bo v zadostni meri spremenilo tudi ravnanje ljudi. Bolnišnice so zapolnjene, primarno zdravstvo poroča o velikih težavah pri zagotavljanju mest za bolnike, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo,” so zato opozorili.

V Zdravstvenem domu Sevnica zaradi slabe epidemiološke slike nadaljujejo z izvajanjem množičnega testiranja občanov s hitrimi testi. “Rezultati v nedeljo so bili slabi, saj je bilo od 101 opravljenega testa pozitivnih kar 26 odstotkov testov,” so sporočili. V tem tednu sicer pričakujejo nov velik porast okuženih.

Pozitivno za zdaj je to, da je Zdravstveni dom Sevnica med prazniki skladno z državnim načrtom opravil prva cepljenja v domovih za starejše. “Zdravstvena stroka pričakuje pozitiven odziv splošne javnosti k pripravljenosti na cepljenje, predvsem pa tudi spremljanje in sprejemanje strokovnih mnenj,” so zapisali.

Ob tem pa opozarjajo, da širše zaščite zaradi pričetka cepljenja na kratek rok, dokler ne bo dosežen dovolj visok delež precepljenosti, še ni pričakovati, “zato je upoštevanje zaščitnih ukrepov vseskozi nujen del vsakodnevnega življenja”.

A. M.