Sevnica: Začeli so se postopki za popis in ocenjevanje škode po toči na predzadnji avgustovski dan

Toča na območju občine Sevnice, 30. avgust 2020 (vir: Tomaž Lisec, FB)

Občina Sevnica je na svoji spletni strani objavila informacijo o načinu popisa oziroma ocenjevanja škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z vetrom in točo, ki je to območje prizadelo 30. avgusta. Škodo je treba na občino telefonsko prijaviti do petka, 18. septembra 2020, popis bo nato na terenu izvajala občinska komisija po kriterijih Uprave RS za zaščito in reševanje.

Tomaž Lisec

Sevniški poslanec Tomaž Lisec, ki je v teh dneh na teh območjih spremljal tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki si je med drugim ogledala posledice neurja s točo, je po občinski objavi zapisal:

“Pomembno za vse, ki ste prejšnjo nedeljo doživeli točo. Ne odlašajte oz. ne zamahnite z roko (‘saj nam ne bodo nič dali’, ‘saj nimam zavarovano’, ‘saj …’.). Za nadaljnje postopke je pomembno zbrati čim več podatkov o škodi.”

Kaj je treba narediti?

Do petka, 18. septembra 2020, poklicati na občino, v času od 8. do 13. ure, in jim sporočiti podatke, ko so: ime in priimek oškodovanca, naslov prebivališča, lokacijo poškodovanih objektov, predmet škode, kontaktno telefonsko številko in e-naslov.

Škodo na naslovu vsakega prijavitelja/oškodovanca si bo na terenu ogledala občinska komisija, ki se bo predvidoma najavila dan pred ogledom.

Zaradi čim učinkovitejšega popisa škode na terenu naj oškodovanci pripravijo naslednje podatke: parcelno številko, na kateri stoji poškodovani objekt, podatek o vrsti objekta, letu zgraditve objekta, neto uporabni površini poškodovanega objekta, davčno številko in EMŠO lastnika objekta, obvezne so fotografije o nastali škodi.

Še več podatkov o tem, kaj je treba storiti, je na voljo tukaj: obcina-sevnica.si/

Posledice toče z dne 30. avgust 2020 (vir: Tomaž Lisec, FB)

M. P.