Sevnica tretja čebelam najbolj prijazna občina

V okviru dneva čebelarskega turizma je v petek potekala razglasitev za Čebelam najbolj prijazno občino 2021. Drugo leto zapored je tretje mesto osvojila občina Sevnica.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije, se je na letošnji natečaj, ki je potekal v mesecu oktobru, prijavilo 19 slovenskih občin.

Sodelovale in prijavile so se občine, ki s svojimi aktivnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi. Na podlagi oddanih vlog je svoje mnenje in ocene podala tričlanska komisija. Pri ocenjevanju so se osredotočili na različne segmente in vsebino, ki jo je posamezna občina izvajala v letu 2021.

“Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture. Pomembno je tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah,” pojasnjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Občina Sevnica pomen čebelarstva krepi z različnimi aktivnostmi: izvaja trajnostne okoljske ukrepe, skrbi za ustrezne krajinske ureditve in zasaditve medovitih rastlin, nudi podporo promociji izdelkov in lokalno pridelani hrani, ozavešča občane, izvaja razne izobraževalne vsebine, omogoča delovanje sevniške tržnice s stalno prisotnostjo lokalno pridelanega medu”, so zapisali v obrazložitvi

Ena od novosti, ki jih je občina Sevnica še izpostavila v prijavi na natečaj, je bila tudi nova Medena tura, turistični produkt javnega zavoda KŠTM Sevnica, zasnovan na temeljih močne sevniške tradicije čebelarjenja in medičarstva. Premierno je bila predstavljena 20. maja letos, prav na svetovni dan čebel.

Zmagovalka natečaja je bila sicer občina Ivančna Gorica, drugouvrščena pa občina Ravne na Koroškem.

M. P.