Sevnica: Prihodnje leto bodo odstranili jez Kopitarna na potoku Sevnična

Potok Sevnična.

Nevladna organizacija Svetovni sklad za naravo je znana po odstranjevanju ovir na rekah. S tem projektom bo začela tudi v Sloveniji. Prihodnje leto bodo v partnerstvu z lokalno skupnostjo in Ribiško družino Sevnica odstranili že dolgo neuporaben jez Kopitarna na potoku Sevnična, kar bo prispevalo k zmanjšanju izgube biotske raznovrstnosti.

 

Kot so sporočili iz omenjenega sklada, so po uspešnem prvem odstranjevanju jezu v Črni gori z odstranjevanjem ovir na rekah začeli izvajati tudi v Sloveniji.

“Z odstranitvijo jezu Kopitarna na potoku Sevnična bo za selitev rib odprtih 25 kilometrov. To bo imelo znatne koristi za širše povodje reke Save, saj bo zagotovilo več drstitvenih območij za domorodne vrste, kot so potočna postrv, potočni raki in sladkovodne školjke. Odstranitev jezu Kopitarna bo imela dodatne koristi za druge živalske in rastlinske vrste in bo izboljšala naravno ravnovesje ter vrnila življenje v potok Sevnična ter njegovo širšo okolico,” je povedala predstavnica omenjenega sklada v Sloveniji Nevenka Lukić Rojšek.

Kot pravijo, je odstranjevanje ovir običajno cenejše kot popravilo in vzdrževanje starih ovir, poleg tega pa pomaga zmanjšati tveganje za poplave. Pri tem upajo, da je odstranitev tega jezu šele začetek.

A. M.