Sevnica: Planetu Zemlja prijazna občina

(Foto: Planet Zemlja org)

V sklopu sejma Narava Zdravje, ki je potekal od 12. do 15. oktobra na Gospodarskem razstavišču, so bila podeljena priznanja natečaja Planetu Zemlja prijazna občina 2017.

Natečaj Planetu Zemlja prijazna občina          

Sodelovanje občinam poleg naziva Planetu Zemlja prijazna občina, prinaša tudi kopico priložnosti, stikov in idej za boljši jutri občank in občanov. Pomen in poslanstvo projekta sta povezovanje lokalnih skupnosti s stroko, ki nakazuje vprašanja in ponuja odgovore. Večkratno sodelovanje občine, pa tej prinese tudi podrobnejšo analizo stanja na področjih, ki jih natečaj raziskuje. Ta so: lokalna samooskrba, varstvo narave, varovanje gozdov, energetika, promet, ravnanje z odpadki, sejemska dejavnost, trajnostni turizem, urbano okolje, okoljsko komuniciranje in krožno gospodarstvo.

Po mnenju organizatorjev natečaja projekt pomembno prispeva k ustvarjanju slike prilagajanja lokalnih skupnosti na spremembe, tako na ekološkem, kot tudi ekonomskem področju. Obe področji namreč pomembno vplivata na kvaliteto bivanja občank in občanov, sta povezani in soodvisni.

Pristojbina za sodelovanje v natečaju ostaja vsa leta nespremenjena. Občina Sevnica je za pristojbino odštela 200 evrov, saj spada v občino nad 10.000 prebivalcev.  Sredstva iz pristojbin so namenjena za izvedbo natečaja.

Ocena Občini Sevnica

Natečaja se je udeležila tudi Občina Sevnica in v kategoriji občin z več kot 10 tisoč prebivalci. Po oceni strokovnjakov je občina Sevnica dosegla zelo dober rezultat. Posebej dobro so bila ocenjena področja energetike, skrbi za naravo, igrišč in krožnega gospodarstva, prostora za napredek pa je predvsem na področjih trajnostnega turizma, hrupa in skrbi za gozdove.

K. J.