Šest posavskih občin pristopilo k projektu sajenja medovitih rastlin

Čebelarska zveza Slovenije je pobudnik velike akcije sajenja medovitih rastlin. V Čebelarskem regijskem centru v Krškem so včeraj podpisali pismo o nameri o sodelovanju pri izvajanju projekta sajenja medovitih rastlin, ki so ga podpisali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in župani vseh šestih posavskih občin.

Cilj podpisnikov pisma je sodelovanje pri aktivnostih za zagotovitev podpore pri doseganju cilja projekta, ki je zasaditev dveh milijonov medovitih rastlin v obdobju 2022–2030.

Želijo si tudi, da bi vsak Slovenec 26. marca, ob “Dnevu vseslovenskega sajenja medovitih rastlin”, posadil medovito rastlino na vrt ali na okensko polico ali v gozdove, saj lahko tako vsak naredi nekaj dobrega za čebele in ostale opraševalce.

Podpis pisma o nameri.

Brezplačne sadike medovitih rastlin bo zagotovila Čebelarska zveza Slovenije, ki bo tudi nudila strokovno podporo ob sodelovanju Zavoda za gozdove Slovenije ter logistično podporo pri dostavi in sajenju medovitih rastlin s sodelovanjem lokalnih čebelarskih društev. Občine pa bodo sledile zavezi sajenja medovitih rastlin na javnih površinah, ki to dopuščajo, po svojih zmožnostih zagotavljale okolje, prijazno za čebelo, ter skladno s trajnostnimi usmeritvami skrbele za okolje in biodiverziteto.

M. P.