“Sem naravnost zgrožen. To naznanja neke čudne čase”

Sklep na prvi seji vlade Roberta Goloba, da morajo ministrstva do torka pripraviti poimenski seznam vseh zaposlitev in premestitev v času vlade Janeza Janša, je med strokovnjaki za javno upravo naletel na val kritik. Opozarjajo, da gre za nenavadno prakso, očitno z namenom preštevanja in šikaniranja javnih uslužbencev.

 

“Ti seznami imajo zlovešč prizvok revanšizma in so slab začetek dela nove vlade, pa tudi odraz neznanja,” je v intervjuju za Siol.net dejal nekdanji minister za javno upravo in notranje zadeve Gregor Virant.

“Takšen sklep nima ne pravne podlage ne smisla. Kaj pa bodo ministri počeli s takimi seznami? Če obstajajo sumi o nepravilnostih v postopkih zaposlovanja, lahko minister aktivira službo za notranjo revizijo ali pokliče upravno oziroma proračunsko inšpekcijo. Če so na ministrstvu uslužbenci (iz kateregakoli obdobja), ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov, jih lahko ministrstvo po relativno preprostem postopku odpusti. Seveda pa minister ne more že prvi dan vedeti, kdo slabo dela,” je dejal.

Poleg tega se minister po navedbah Viranta “ne ukvarja z vsakim zaposlenim na ministrstvu: “Obstaja struktura menedžmenta, v kateri ima vsak svojo vlogo. Ti seznami imajo zlovešč prizvok revanšizma in so slab začetek dela nove vlade, pa tudi odraz neznanja.”

Da gre v tem primeru vlada predaleč, ocenjuje politolog in nosilec predmeta javna uprava na FDV dr. Miro Haček, ki opozarja, da gre za nedopusten poseg politike v sistem javnih uslužbencev, saj vlada lahko revidira zgolj upravne menedžerje, nikakor pa ne kar vse javne uslužbence počez, je poročal portal Domovina.je.

Da je bilo v času njegove vlade drugače, je omenjenemu portalu dejal nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, ki je presenečen, da je vlada sprejela tak sklep: “Zakaj bi preverjali, kdaj je bil kdo kam zaposlen? Če bi se že lotili takšnega preverjanja, bi lahko preverili kvaliteto teh zaposlenih, ne pa, kdaj in kam so bili zaposleni, pri čemer je nato treba nekvalitetne kadre zamenjati z boljšimi.”

A. M.