Sedmi Ekopraznik pri Osnovni šoli Brežice, tokrat obarvan že mednarodno (foto)

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine je pripravilo 7. Ekopraznik pred Osnovno šolo Brežice, kjer so ekološki pridelovalci na stojnicah ponujali različne ekološke izdelke in pridelke ter eko sadike in semena.

Na otvoritvi ekološke tržnice je ponudnike in obiskovalce pozdravil župan občine Brežice Ivan Molan, saj občina eko tržnico podpira od samega začetka, kar je poudaril tudi predstavnik organizatorja Zvone Černelič (Ekološka kmetija Černelič). Sožitje osnovne šole in ekoloških pridelovalcev ima vzgojni in promocijski značaj, saj se na tržnici otroci poučijo o ekoloških živilih, jih poskusijo in s svojim pridobljenim znanjem  pomagajo pri osveščanju staršev o pomenu ekološke pridelave. Na stojnicah je svoje izdelke in pridelke razstavljalo 20 ponudnikov, med njima dva tudi iz sosednje države Hrvaške.

Prvotna ideja Ekopraznika je poučevati otroke in s tem ozaveščati tudi starše. Upamo, da je res tako, vendar kot je poudarila že ob tretjem Ekoprazniku ga. Marija Levak, svetovalka za kmečko družino in dopolnilno dejavnost: “Lepo in prav, da učitelje in populacijo otrok ob
osnovni šoli informiramo o ekoloških živilih in vzpodbujamo h porabi, žal pa v teh časih
veliko mamic teh otrok hiti po nakupovalnih centrih in išče cenene izdelke po akcijskih
cenah. Z razpoložljivimi mesečnimi prihodki je pač treba preživeti mesec. In zavedanje, da
je ekološka hrana in hrana, pridelana v lokalnem okolju, najbolj zdrava za zdravje
posameznika in populacije, je žal le stranskega pomena. …dokler smo zdravi.

Kot poudarjajo v raziskovalni nalogi, izvedeni na Osnovni šoli v Celju, so ekološka živila  celovita, saj so pridelana in predelana na naraven način, brez uporabe pesticidov, konzervansov, umetnih arom, barvil in gensko spremenjenih organizmov. Rastline rastejo na zdravih tleh, ki niso izčrpana zaradi intenzivne pridelave ter niso onesnažena s pesticidi in umetnimi gnojili. Pridelava in predelava poteka brez dodatkov kemičnih sestavin, ki uničijo večino vitaminov, mineralov in vsega ostalega, kar nam je narava namenila, da bi zadovoljila naše potrebe. Z izbiro ekoloških živil boste zaužili celovito živilo, ki vsebuje vse, kar potrebujete. Hkrati pa so ekološka živila tudi veliko polnejšega okusa kot konvencionalno pridelana

Skratka, svetujemo vam, da uživate čim več več lokalne in ekološke hrane, saj vsebuje več hranilnih snovi in je višje kakovosti, manjša je toksičnost, ni špricana s strupenimi kemikalijami, raste pod soncem in ne v laboratoriju. Manj obremenjuje okolje in blagodejno ter zdravilno vpliva na naše telo. Nekateri zagovorniki ekološke hrane celo trdijo, da takšna hrana vsebuje vitalno življenjsko energijo, ki nas krepi in blagodejno vpliva na naš imunski sistem.

N. G.

Fotografije: Občina Brežice