Se nam obeta Golob diktatura?

Dobro obveščeni novinar Bojan Požar poroča, da naj bi skupina poslancev in pravnikov okoli Gibanja Svoboda načrtovala odpoklic članov programskega sveta RTV Slovenija, čeprav slednjega zakonodaja ne omogoča. Če se bo to res zgodilo, bo šlo za enega največjih in najbolj brutalnih posegov politike v delovanje javnih inštitucij pri nas.

 

Kot navaja Požar, skupina pripravlja predčasni odpoklic 21 članov programskega sveta. Pet od teh jih DZ imenuje na predlog političnih strank, 16 pa na predlog poslušalcev in gledalcev ter civilnih združenj. Odpoklic slednjih sicer ni mogoče, saj zakon o RTVS tega ne predvideva.

Kot navaja Požar, pri tem sodelujejo odvetnik stranke Levice Dino Bauk, kulturna ministrica Asta Vrečko, poslanki Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc in Tamara Vonta ter medijski strokovnjakov Marko Milosavljević. Vladna koalicija naj bi želela odpoklic speljati še pred poletnimi počitnicami.

Če bi se na koncu res zgodilo kaj takega, bi se to v zgodovini države zgodilo prvič. Tako brutalnih zlorab prava in demokratičnih postopkov si namreč do zdaj ni privoščila še nobena vlada.

A. M.