Se lahko okužimo z embalažo v trgovini?

Marsikdo je prepričan, da se lahko okuži z novim koronavirusom, ker je ta na embalaži izdelkov, ki jih prinese domov iz trgovine, in da je zato treba izdelke razkužiti.

Vendar razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno, saj po ugotovitvah epidemiologov trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom lahko prenašala s hrano ali embalažo.

Razkuževanje je lahko celo nevarno, ker razkužila in čistila niso primerna za uporabo na živilih, s čimer prebivalci tvegajo kemijsko onesnaženje oziroma zastrupitev, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Čeprav po nekaterih podatkih virus lahko preživi na trdih površinah (na primer do 72 ur na plastiki in nerjavečem jeklu, do štiri ure na bakru in do 24 ur na kartonu), je tveganje ob ravnanju z embalažo zelo majhno in ni dokazov, da bi se novi koronavirus lahko prenašal na ta način. Vedno je nakupljeno hrano treba pospraviti takoj, ko jo prinesete iz trgovine, predvsem pa hitro pokvarljivo hrano pospraviti v hladilnik ali zamrzovalnik.

Najboljša obramba za zaščito pred tem virusom in številnimi drugimi povzročitelji nalezljivih bolezni je ustrezno umivanje rok. Umivanje z milom in toplo vodo mora trajati vsaj 20 sekund, nato pa je treba roke osušiti s čisto brisačo.

Stroka kljub temu priporoča, da se po vrnitvi domov in po tem, ko pospravite izdelke, očisti površine, ki so bile v uporabi. Pomembno je tudi, da se v trgovini zadržujemo čim krajši čas, da se ne zadržujemo v gneči ter da ob vstopu in izstopu iz trgovine razkužimo roke.

M. P.