Se izkušeni Brežičan Andrej Vizjak vrača na ministrstvo?

Mag. Andrej Vizjak

Po poročanju medijev naj bi štiri parlamentarne stranke – SDS, NSi, SMC in DeSUS – dosegle dogovor o oblikovanju nove koalicije. Tako naj bi predsedniku republike Borutu Pahorju na današnjih pogovorih sporočile, da imajo večino za novo vlado, ki jo bo vodil predsednik Janez Janša. Danes morajo sicer o vstopu v vlado odločati še organi SMC, DeSUS in NSi.

Kot je slišati, naj bi imela nova vlada v parlamentu stabilno večino 51 poslancev. Ob 26 poslancih SDS, naj bi jo podpiralo še sedem poslancev NSi, devet poslancev SMC, pet poslancev DeSUS, poslanca manjšin in po en poslanec SNS in SAB.

SDS naj bi v novi vladi pripadlo pet resorjev in dva resorja brez listnice. Ministrstvo za finance naj bi vodil nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj, ministrstvo za zunanje zadeve Anže Logar, medtem ko naj bi ministrstvo za infrastrukturo prevzel Brežičan Andrej Vizjak, ki je v dozdajšnjih dveh vladah Janeza Janše uspešno vodil ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za delo. Vizjak velja za izkušenega politika, predanega delu in resorju, ki ga vodi.

Poleg omenjenih naj bi SDS pripadlo še ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za kulturo ter dve ministrstvi brez listnice – ministrstvo za kohezijo in ministrstvo za Slovence po svetu.

M. P.