SDS z zahtevo za parlamentarno preiskavo povezav med Odlazkovimi mediji in Gibanjem Svoboda

Martin Odlazek (levo).

V SDS so v državni zbor vložili zahtevo, da preiskava komisije, ki bo preverjala, ali so nekatere stranke financirale volilno kampanjo preko medijev, zajame širšo medijsko shemo. Med drugim naj preveri delovanje medijev v lasti Martina Odlazka, ki veljajo za medije, blizu stranke Roberta Goloba.

 

DZ je namreč konec junija na zahtevo koalicije odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v DZ preko medijev v lasti ali delni lasti političnih strank.

Preiskovalna komisija naj bi se osredotočila na vprašanje odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti ali z državnim deležem, in sicer Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola,.

V SDS pa z zahtevo za širitev parlamentarne preiskovalne komisije predlagajo, da ta zajame tudi celotno medijsko shemo v lasti Martina Odlazka, medijsko skupino Media24, družbe SEE M. & C. oziroma KCA ter Media Partner ter z njimi lastniško oziroma poslovno vezane družbe, in sicer zaradi “suma, da so bili ti domnevno uporabljeni za nezakonito financiranje političnih oglaševalskih vsebin in druge politične propagande oziroma domnevno prikrito neplačano politično propagando v obdobju pred in med letošnjimi volitvami poslancev v DZ”.

Kot je včeraj dejal poslanec SDS Žan Mahnič, bi se morala parlamentarna preiskava lotiti tudi ugotavljanja morebitne politične odgovornosti posameznih nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprave in organa nadzora Telekoma Slovenije zaradi leta 2016 sklenjene pogodbe s podjetjem Proplus, ki med drugim izdaja tudi program POP TV.

Po Mahničevih besedah je med drugim namen ugotoviti tudi, ali so gospodarske družbe Telekom Slovenija, ProPlus, Petrol, Holding Slovenskih elektrarn (HSE), Gen-I in Sava, kakorkoli vplivale na potek kampanje pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami in ali je Odlazkova medijska skupina v določenih podjetjih v posredni ali neposredni državni lasti financirala kampanjo vladajoče stranke Gibanje Svoboda.

Med razlogi za širitev je Mahnič navedel, “da se je čez poletje izkazalo in kar da v SDS trdijo že leta”, da obstaja “zlizanost medijev z levo politično opcijo”. Ob posameznih novinarskih prestopih v politični piar v zadnjih tednih pa se je po njegovem mnenju še posebej pokazala povezava novinarjev z Gibanjem Svoboda in vladajočo koalicijo.

A. M.