SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o povečanju števila ministrstev

Predsednik vlade je odgovarjal na poslanska vprašanja (vir: Kabinet predsednika vlade)

SDS je v državni zbor vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi. V stranki so namreč prepričani, da preveliko število ministrstev viša stroške delovanja države in po nepotrebnem širi državno upravo.

 

Poročali smo že, da nova vladna koalicija – Gibanje Svoboda, SD in Levica – načrtuje širitev števila ministrstev z zdajšnjih 17, na 20. S tem bo Slovenija postala država z največjim številom ministrstev glede na število prebivalstva v Evropi.

Nova bodo ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo ter ministrstvo za visoko šolstvo, ki se bo odcepilo od zdajšnjega ministrstva za izobraževanje. Največ očitkov leti na ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga bo vodil vodja Levica Luka Mesec, saj za zdaj še ni jasno, kaj bo sploh počelo. Znani podjetnik Ivo Boscarol ga je na primer označil kot ministrstvo za izgubljanje časa. Očitki letijo tudi na ministrstvo za podnebje in energijo, saj sta obe področji že pokrivala dosedanja ministrstva.

A jasno je, da novi mandatar Robert Golob iz Gibanja Svobode število ministrstev povečuje predvsem, da zadovolji apetite preostalih koalicijskih partneric, da svoji ministrstvi dobita Alenka Bratušek (SAB) in Marjan Šarec (LMŠ), saj njuni stranki nujno potrebuje za prevzem njihovih lokalnih odborov, hkrati pa da v vladi ohrani večino. Brez povečevanja števila ministrstev se mu namreč kombinatorika ne bi izšla.

A. M.