SDS vložila interpelacijo zoper pravosodno ministrico

Dominika Švarc Pipan - Foto: STA

Poslanec Poslanske skupine SDS mag. Dejan Kaloh je na današnji novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za interpelacijo zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki je bila danes vložena v proceduro državnega zbora.

Kot je uvodoma izpostavil mag. Kaloh, je trenutek resnice nastopil tudi za pravosodno ministrico. V interpelacijo je vključena tako politična kot objektivna in subjektivna odgovornost ministrice. Kot je znano, je povod za interpelacijo klientelistični nakup degradirane stavbe na Litijski v Ljubljani na račun slovenskih davkoplačevalcev. Med drugim je Kaloh opozoril, da je bil nakup te stavbe potrjen na ravni vlade s sklepom na dopisni seji. Problematičnih je več okoliščin, stavba je stala 7,7 milijona evrov ob tem, da jo je pred 5 leti prodajalec kupil za samo 1,7 milijona evrov. Ministrstvo ni poskrbelo za izvedbo svoje cenitve pred nakupom, prav tako ni izvedlo svoje izmere stavbe, niti skrbnega ogleda stavbe, saj o tem ni zapisnika. Pogodba o nakupu tudi ni bila notarsko overjena pred samim nakazilom, ministrstvo bi tako hipotetično lahko ostalo brez stavbne in brez denarja. 

“Gre za rokohitrski kriminal”, je komentiral poslanec Kaloh in opozoril na dejstvo, da govorimo o ministrici, ki je pravnica in je pri polni zavesti podpisala pogodbo in opustila vsa dolžna ravnanja vseh varnostnih varovalk za izpeljavo posla.

Med razlogi za interpelacijo je tako izpostavil sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, sum zlorabe uradnega položaja, zavajanje javnosti, saj je ministrica javno operirala z neresnicami, ko je navajala, da so na ministrstvu opravili cenitev, kar se je kasneje izkazalo za neresnično; dejala je tudi, da nakup ni bil negospodaren, pri čemer jo je demantiralo Državno odvetništvo RS. Navedel je še negospodarno upravljanje z javnimi sredstvi pri projektu “digitalizacija notarskih storitev”, prelom lastnih koalicijskih zavez in obljub, ter opustitev dolžnega ravnanja, ki ima za posledico upad zaupanja v Ministrstvo za pravosodje. Opozoril je še na dodatno odgovornost upravljanja z javnimi sredstvi in sicer uporabo službene kartice na zasebnem potovanju leta 2023 v ZDA, kar kaže na nizke etične standarde same ministrice. 

Ministrica je po mnenju Poslanske skupine SDS s svojim ravnanjem izgubila osebno integriteto, saj je zaupanje vanjo strmoglavilo. Kot taka zato ne more več opravljati funkcije, za katero je bila imenovana. Mag. Dejan Kaloh je ob sklepu izrazil tudi prepričanje, da do interpelacije sploh ne bo prišlo, razen, če bo vladna koalicija v državnem zboru demonstrirala, da podpira korupcijo in klientelizem. 

Vir: SDS