SDS predlaga ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti oz. naborništva

Javnost je predlogu naklonjena, glede na raziskavo agencije Parsifal predlog podpira 70 odstotkov vprašanih.

Z današnje novinarske konference: (od leve) Aleš Hojs, predsednik Odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS, in poslanec Žan Mahnič. (vir: družbena omrežja)

SDS predlaga, da bi vojaška obveznost trajala šest mesecev vojaškega roka pa 12 mesecev. Ker naj bi idejo podprli tudi v nekaterih koalicijskih strankah, v SDS pričakujejo, da bo zakonski predlog prestal prvo obravnavo v državnem zboru, je danes povedal poslanec Žan Mahnič.

Služenje vojaškega roka bi bilo obvezno za moške, ki bi vojaški obvezniki postali pri 17 letih starosti. Pri 18 letih bi se izvedel nabor, vojaški rok pa bi fantje predvidoma začeli služiti v letu, ko bi dopolnili 19 let. V primeru študija pa bi vojaško obveznost nastopili po njegovem zaključku. Zakon bi začel veljati 1. septembra letos.

Med razlogi za ponovno uvedbo naborništva v stranki navajajo odvračanje vojaških groženj, krepitev domoljubja in narodne zavednosti ter krepitev psihofizične pripravljenosti državljanov kot tudi zagotovitev dovolj številčne vojaške rezerve.

Po besedah Mahniča so namreč zadnjih šest let “z žalostjo gledali, kako je Slovenska vojska propadala”. Število stalnih pripadnikov ne zadošča več za obrambo Slovenije v primeru vojaškega napada niti ne za učinkovito delo v miru. Predvsem pa je po njegovih besedah problematično to, da ob morebitnem oboroženem napadu nimamo mlade generacije in tudi čedalje manj srednje, ki bi znala rokovati z orožjem in poznala osnovne vojaške tehnike. Za ponovno uvedbo vojaške obveznosti bi morali posodobiti nekatere zmogljivosti, pri čemer v SDS logistične stroške ocenjuje na deset milijonov evrov, kadrovske pa na 23 milijonov.

Ideji ponovne uvedbe naborništva je po besedah Mahniča javnost naklonjena, po raziskavi agencije Parsifal naj bi jo podpiralo 70 odstotkov vprašanih. Idejo naj bi podpirale tudi nekatere stranke z levice.

M. P.