SDS predlaga obvezno testiranje poslancev na droge

SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Tak predlog so vložili, ker so slovensko javnost večkrat vznemirjale informacije o prisotnosti prepovedanih drog med slovenski politiki.

Med drugim je uživanje marihuane priznal minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec.

Po predlogu bi bili testirani poslanci DZ, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, “katerih pričakovano ravnanje je, da opravljajo naloge vestno, nepristransko in kakovostno”, so v SDS navedli v predlogu.

Testiranje bi izvedla štiričlanska komisija, v kateri bi bili predstavnik inštituta za sodno medicino, predstavnik organa, kjer funkcionar opravlja svojo funkcijo, predstavnik Društva novinarjev Slovenije in en predstavnik Združenja novinarjev in publicistov.

Funkcionarjem vzeli vzorce las, urina ali krvi, funkcionarji pa bi se testiranja morali udeležiti enkrat letno.

Nabor funkcionarjev za testiranje bi določili z žrebom, datum in ura ne bi smela presegati 48 ur od opravljenega žreba. Če bi funkcionar testiranje zavrnil, bi to štelo, kot da je njegov test pozitiven.

Cilj predlaganega zakona je po mnenju SDS zagotavljanje transparentnosti delovanja funkcionarjev in preventivno delovanje na področju prepovedanih drog ter posledično z njihovim prometom ter koruptivnimi dejanji.

Zanimivo bo predvsem, kako se bodo na predlog odzvali v Levici, kjer je njihov vodja in minister za delo Mesec pred volitvami priznal, da uživa prepovedano drogo marihuana. Uradnega odziva stranke na predlog do zdaj še ni bilo.

A. M.