SDS pred jutrišnjim protestom kmetov zahteva razpravo o policijskemu ustrahovanju

V Sindikatu kmetov Slovenije in ostalih nevladnih kmetijskih organizacijah za jutri ob 12. uri v Ljubljani pripravljajo vseslovenski protest kmetov v Ljubljani. Kot razlog navajajo nepripravljenost politike, da sliši kmete in ukrepa tako, da bi kmetom omogočila kmetovanje. V SDS pa medtem v DZ zahtevajo razpravo o policijskem ustrahovanju, ki so ga bili deležni nekateri kmeti, pri katerih je policija preverjala, ali se bodo udeležili protesta.

 

Na družbenih omrežjih je namreč v petek zaokrožila informacija, da je policija pred napovedanim protestom kmetov obiskovala kmetije in poizvedovala, koliko kmetov se namerava jutri s traktorji pripeljati v Ljubljano.

Informacije, da policisti te dni obiskujejo kmete in poizvedujejo, ali vedo, kdo se bo protesta udeležil, prihajajo z različnih območij Slovenije. Pri tem gre po oceni SDS za čisto zlorabo policijskih pooblastil.

Zato zahtevajo nujno sejo odbora za notranjo politiko. Ocenjujejo namreč, da gre pri ravnanju policije za nedopusten poseg v ustavno pravico svobode gibanja, varstva osebnih podatkov, pravico do osebnega dostojanstva in varnosti in svobode izražanja.

Ob tem so v SDS spomnili na izjavo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki je na 3. izredni seji 1. junija 2022 med drugim dejala: “Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače.” Med drugim je dejala tudi, da je pravica do protesta ustavna pravica in da nihče ne bo razganjal protestnikov.

V SDS predlagajo, da odbor po koncu razprave obsodi omenjeno poizvedovanje policije, vodstvo policije pa poda pisno pojasnilo, kdo je policistom naročil tovrstno zbiranje informacij.

A. M.