SDS podpora močno narasla, Gibanje Svoboda počasi izgublja

Po podatkih javnomnenjske raziskave, ki jo je agencija Parsifal opravila za Planet TV, je v zadnjem mesecu močno narasla podpora SDS, ki se je s tem močno približala Gibanju Svoboda. Razlika med njima je le še 3,4 odstotne točke.

 

Stranko Janeza Janše tako podpira 33,1 odstotka vprašanih, Gibanje Svoboda pa 36,5 odstotka. Slednje je sicer še vedno na prvem mestu, a mu podpora počasi upada.

Po anketi Parsifala bi se na tretje mesto uvrstila NSi s 7,9 odstotka, sledijo SD s 6,4 in Levica s 3,6 odstotka. Slednja se tako ne bi več uvrstila v državni zbor.

Podobno naraščanje podpore SDS je pokazala anketa Mediane, opravljena za Delo. Po njej SDS Janeza Janše podpira 27,4 odstotka opredeljenih volivcev, kar je skoraj štiri odstotne točke več kot mesec dni nazaj. Gre za najvišjo izmerjeno podporo SDS od septembra 2018, odkar Mediana merjenje javnega mnenja opravlja za Delo. Podpora največji vladni stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba je padla na 37,1 odstotka, a je še vedno prva.

V primerjavi s preteklim mesecem je podpora po anketi Mediane zrasla še stranki SD Tanje Fajon, na 9,6 odstotka, in NSi Mateja Tonina, na 8,6 odstotka. Levici pa je podpora padla na 4,6 odstotka.

A. M.