SDS nasprotuje ponovnemu zamiku uveljavitve Zakona o dolgotrajni oskrbi in dodatnim obremenitvam ljudi z novimi davki

Slika je simbolična / FOTO: STA

V SDS opozarjajo, da so nekateri mediji včeraj enostransko in nekritično poročali, da poslanska skupina SDS z vložitvijo zahtevka za ponovno odločanje o vrsti parlamentarnega postopka zamika časovnico dolgotrajne oskrbe.

“To nikakor ne drži,” zagotavljajo v največji opozicijski stranki. 

Poslanska skupina SDS nasprotuje odločanju o zakonu po nujnem postopku, saj za to ni nikakršne podlage. Poslovnik namreč določa, da je mogoče obravnavati zakone po nujnem postopku ob predpostavki obstoja treh okoliščin, in sicer v primeru vojne, naravnih nesreč in če bi zaradi nesprejetja posameznega zakona nastale težko popravljive posledice za državo. V konkretnem primeru noben od teh pogojev ne velja.

Izjave, da SDS s tem politično nagaja, so neresnične. Politično nagajanje se je zgodilo, ko je aktualna koalicija zamaknila izvajanje Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet decembra 2021, češ da bo ta pripravljen po široki javni razpravi in sprejet po rednem postopku. Zakon je bil sprejet na dopisni seji, v javni obravnavi pa je bil le 5! dni. Pogojev za sprejemanje po nujnem postopku NI.

V poslanski skupini SDS ocenjujejo, da je pri sprejemanju zakona grobo kršena in zlorabljena formalna procedura, zakon pa je slab, saj daje upravičencem manj pravic, državljane pa z uvedbo novega davka bistveno bolj obremenjuje.

Vir: SDS