SDS: Napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojamo

Poslanci SDS v državnem zboru (vir: arhiv)

V javnosti se vrstijo obsodbe spletne objave koroške veje mladinske organizacije avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so člani njenega podmladka pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem pozivali k ustavitvi “slovenizacije”. Med drugim so objavo ostro obsodili v največji opozicijski poslanski skupini SDS.

 

Kot so zapisali, tovrstne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojajo. “Pozivanje k nestrpnosti, netenje sovraštva in hujskaštvo je v Evropi 21. stoletja nedopustno in nesprejemljivo,” so zapisali.

Presenečeni so sicer, da se slovenska vlada še ni odzvala na tako grob napad na slovenski jezik in kulturo. “Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon se v svojem pogovoru za Siol niti z besedo ne dotakne škandaloznih izjav podmladka FPÖ. V stilu napad je najboljša obramba napada SDS, da se zavzema ‘za zatohlo, nazadnjaško Slovenijo’, sama pa še naprej vztraja pri svoji proruski politiki zavzemanja za mirovno politiko, ki je v posmeh žrtvam in trpljenju ukrajinskega naroda. O Slovencih v zamejstvu in njihovi borbi za ohranitev slovenske kulture in jezika pa nič, očitno ni pomembno oziroma ni na agendi te vlade,” so zapisali.

V Poslanski skupini SDS so zato pozvali vlado, ministrstvo za zunanje zadeve in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, da v skladu s svojimi pristojnostmi in odgovornostjo storijo vse za zaščito Slovencev in njihovih pravic kot avtohtone manjšine na avstrijskem Koroškem.

A. M.