SDS močno vodi pred ostalimi strankami, ukrepe vlade podpira dve tretjini vprašanih

Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije

Slovenska demokratska stranka (SDS) ima med volivci daleč največ podpore, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za POP TV izvedla Mediana. Sledijo LMŠ, Levica in SD. Premier in predsednik SDS Janez Janša je na lestvici najbolj priljubljenih na šestem mestu, pred Marjanom Šarcem, ki je na sedmem.

Stranka SDS ima glede na javnomnenjsko raziskavo 19,3-odstotno podporo, LMŠ na drugem mestu pa 11,1-odstotno in ji podpora še naprej strmo pada. Na tretjem mestu sledi Levica s sedemodstotno podporo in na četrtem SD s 6,8-odstotno podporo. Stranki DeSUS na petem mestu se je podpora podvojila. Zdaj jo podpira 5,2 odstotka vprašanih. Na šestem mestu je NSi s štirimi odstotki, sledi SAB, ki se ji je podpora od zadnje raziskave prav tako povečala (z 0,9 na 3,1). Sledita SNS (2,8 odstotka) in Piratska stranka (1,7). SMC podpira le 0,9 odstotka vprašanih in je šele na trinajstem mestu.

Podpora vladi je v aprilu v primerjavi z marcem ostala nespremenjena, podpira jo 45,6 odstotka vprašanih, ne podpira pa je 41,4 odstotka. Ukrepi, ki jih je za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sprejela vlada, se zdijo ustrezni 57,7 odstotka vprašanim. 31,1 odstotka vprašanim se zdijo vladni ukrepi prestrogi, 8,1 odstotka vprašanim pa premalo strogi. Da se ukrepi ustrezno sproščajo, meni 52,5 odstotka vprašanih. 27,4 odstotka jih meni, da se sproščajo prepočasi, 16,2 odstotka pa, da se prehitro, kažejo podatki Mediane.

M. P.