Šarec za prazne hotelske sobe zapravil 8600 davkoplačevalskih evrov

Šarčevo gostovanje v Davosu je davkoplačevalcem prineslo dodatnih 8600 nepotrbenih stroškov. (slika s spletne strani www.gov.si).

Kabinet nekdanjega premierja Marjana Šarca je januarja lani ob obisku Svetovnega gospodarskega foruma rezerviral in plačal namestitev za vladno delegacijo, nato pa je ni koristil. S tem je davkoplačevalce oškodoval za 8600 evrov, po poročanju portala Siol.net ugotavlja revizijsko poročilo Računskega sodišča RS.

Vladni kabinet je namreč najprej rezerviral sobe v hotelu v Švici, nakar si je premislil in rezerviral hotelske sobe v Liechtensteinu, a prvotno rezerviranih namestitev nato ni mogel preklicati. Slovenski davkoplačevalci so tako plačali 8600 evrov za prazne sobe. Šarčev kabinet je slednje resda naredil v želji, da bi znižal stroške potovanja, a nerazumljivo je, kako se mu je lahko zgodila takšna šlamastika.

V Šarčevem kabinetu so se namreč odločili, da na podlagi dodatne ponudbe rezervacijo v Švici prekličejo. Namesto v Švici so ugodnejšo nastanitev našli v Liechensteinu, za katero so davkoplačevalci odšteli 5000 evrov. A pri tem so spregledali, da je po švicarskem obligacijskem zakoniku potrjena rezervacija zavezujoča in rezervacije v Švici niso mogli preklicati. Namesto 8600 oz. 5000 evrov je nepremišljenost Šarčeve ekipe tako davkoplačevalce stala kar 13.600 evrov.

Zanimivo sicer je, da osrednji mediji, kot so POP TV, RTV Slovenija, Delo, Dnevnik, Večer in Necenzurirano o ugotovitvah računskega sodišča niso niti poročali, medtem ko so na primer na pranger več tednov pribijali nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, ker je prenočitev njenima sinovoma v vrednosti 400 evrov plačalo podjetje Vinakras, ki jo je gostilo. Ob tem seveda ne želimo trditi, da je bilo slednje prav, opozoriti želimo le na dvojna merila slovenskih proopozicijskih medijev.

A. M.