Šarec tako rekoč interpelira samega sebe

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so včeraj v državni zbor vložile interpelacijo zoper kmetijsko ministrico dr. Aleksandre Pivec. A njena vsebina kaže, da stranke, med katerimi je bila glavna pobudnica za interpelacijo LMŠ, na nek način interpelirajo same sebe. Večino očitkov iz interpelacije se namreč nanaša na čas, ko je bila Pivčeva ministrica še v nekdanji vladi Marjana Šarca. Za slednjega očitki, ki jih na Pivčevo naslavlja danes, zanimivo takrat niso bili sporni.

Pobudniki interpelacije namreč Pivčevi med drugim očitajo, kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu, pri čemer med dvema glavnima očitkoma izpostavljajo predvsem afero SRIPT.

Glede slednje so v LMŠ, kjer so spisali interpelacijo, zapisali, da je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je ministrica tako v času, ko je opravljala delo državne sekretarke v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kot tudi v času ministrovanja, trikrat kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Najprej s tem, ko KPK ni prijavila raziskovalnega dela v Znanstveno-raziskovalnem centru Bistra Ptuj in je poleg opravljanja funkcije opravljala še delo pri tem projektu. Leta 2018 je prejela 35.000 evrov bruto za sodelovanje pri projektu SRIPT za dela, ki jih po ugotovitvah ministrstva naj ne bi v celoti opravila in za katera naj ne bi predložila ustreznih dokazil, so povzeli v interpelaciji.

Ob tem je zanimivo, da je Šarec za vse te očitke vedel že lani, ko je bil predsednik vlade, in preden je marca odstopil, saj so o tem obširno pisali tako portal Požareport kot tednik Demokracija in portal Nova 24tv.si, a je očitke ignoriral in se ni odločil za njeno zamenjavo. Zdaj pa se mu zdijo očitki kar naenkrat upravičeni in celo vredni interpelacije. Slednje nedvomno kaže, da je za Šarca in njegovo LMŠ nekaj sporno le takrat, ki bi lahko imel od tega politične koristi.

M. P.