Šarec ob grozeči epidemiji ni prebral niti državnega načrta zaščite

Marjan Šarec in takratni zdravstveni minister Aleš Šabeder

Pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje ustreznost ukrepanja ob epidemiji, je bil včeraj zaslišan Marjan Šarec, ki je vlado vodil v času, ko je v Sloveniji izbruhnila epidemija. Njegovo pričanje je med drugim razjasnilo, zakaj je država pod njegovim vodstvom grozeči koronavirus pričakala povsem nepripravljena.

Med drugim je namreč povedal, da ni prebral niti Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije, ki je osnova za ukrepanje ob takih dogodkih.

Šarec je na vprašanje, zakaj načrta ni prebral, med drugim odgovoril, da zato, ker ni bil zdravstveni minister, kar ga sicer ne odvezuje odgovornosti. Kot vodja vlade in nadrejeni ministrom bi se namreč prav gotovo moral seznaniti vsaj z osnovami o tem, kako naj bi država ukrepala ob takšnih krizah, kot je širjenje nalezljivih boleznih.

Tudi sicer je Šarčev nastop samo še potrdil to, kar je bilo ob njegovem spopadanju z epidemijo očitno, namreč to, da je celotna vlada spomladi 2020 delovala kot zelo razglašen orkester. Tako Šarec denimo ni spomnil, ali so bili ministri ustrezno seznanjeni z epidemiološkim stanjem v svetu in morebitnimi posledicami za Slovenijo in kdaj je bila nevarnost epidemije prvič obravnavana na seji vlade, kar je sicer na zaslišanju zanimalo predsednico komisije Suzana Lep Šimenko iz SDS.

Slednja je Šarca sicer spomnila, da je seja, na kateri je vlada prvič obravnavala epidemijo, potekala 13. februarja 2020 in da je trajala vsega 19 minut. “Na tej seji ste obravnavali 62 točk, med drugim tudi točko glede predloga pomoči Slovenije pri zajezitvi koronavirusa na Kitajskem. Takrat ste kot vlada sprejeli sklep, da podarite dva milijona zaščitnih mask, kljub temu, da se je že vedelo, da se bodo te maske v Sloveniji še kako potrebovale,” je dejala.

Povedala je tudi, da je ministrstvo za zunanje zadeve takrat pozvalo slovenska podjetja k donaciji opreme, kot uradno humanitarno pomoč Republike Slovenije Kitajski, kljub temu, da je bilo v tistem času že jasno, da bo Slovenija potrebovala zaščitne maske.

Med drugim jo je tudi zanimalo, zakaj Šarec v kritičnem obdobju, ko je v bolnišnicah že začelo primanjkovati zaščitne opreme, ni odobril sprostitve zaščitne opreme iz skladišč blagovnih rezerv, pa tudi, zakaj se ni srečal z direktorji bolnišnic. Šarec je na slednje odgovoril, da je bila takrat njegova vlada že v odhodu.

A. M.