Šarec naj bi davil svetovalko nekdanjega ministra za zdravje

Marjan Šarec in Aleš Šabeder

Marjan Šarec je z mesta predsednika vlade odstopil 27. januarja letos, potem ko je vlado vodil manj kot leto in pol. Njegovo vodenje je bilo zelo turbulentno, zapuščali so ga sodelavci in minister za ministrom. Nazadnje je odstop napovedal tudi minister za finance Andrej Bertoncelj iz njegove stranke.

Po odstopu je Šarec vlado operativno vodil do 13. marca, ko je bila v državnem zboru potrjena nova vlada Janeza Janše. To je bil tudi čas, ko je v Slovenijo že zarezala epidemija novega koronavirusa.

Šarčeva vlada se je dolgo obnašala, kot da virusa ni oziroma kot da ne predstavlja nobene resnejše nevarnosti. Nevarnosti se je veliko bolj zavedal takratni zdravstveni minister Aleš Šabeder, ki pa z ukrepi ni naletel na razumevanje Šarca. Javnost vse do danes ni vedela veliko o tem, kaj se je v začetku marca v resnici dogajalo v zakulisju, več po tem je šele pred nedavnim razkril portal požareport.

“Bilo je 12. marca, ko je tedanji Šarčev minister za zdravje Aleš Šabeder šel na tiskovno konferenco in napovedal zaprtje slovenske meje z Italijo. To se je zvečer, z objavo v uradnem listu, tudi zgodilo. Šarcu se je zaradi tega očitno povsem kolerično utrgalo. Pridivjal je v zaodrje (zakulisje) tiskovne konference na vladi, skrito pred prisotnimi novinarji, ter se drl, da je Šabedra treba ustreliti, njegovo, torej Šabedrovo svetovalko za odnose z javnostmi Polono Križnar, sicer nekdanjo novinarko Pop TV, ki je Šabedru svetovala že v ljubljanskem kliničnem centru, pa zadaviti. Še več, Šarec je sam začel daviti Križnarjevo, roke je že imel okoli njenega vratu. Ko je Šabeder prišel dol in to videl, je planil proti Šarcu, bilo je na robu fizičnega incidenta, potem pa se je – očitno – še pravočasno zavedel in ustavil: Gre za predsednika vlade?! No, Šarca so medtem njegovi varnostniki umirili in odpeljali stran, v zgornje prostore.

Potem je Šabeder vladne prostore fizično zapustil in se na vlado ni nikoli več vrnil. Primopredajo poslov pa je z novim (Janševim) ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem opravil v bližnji ljubljanski restavraciji Joe Penas.

Toliko o stanju duha in opravilne sposobnosti takratnega predsednika vlade, danes pa še vedno ‘liderja opozicije’ Marjana Šarca, ki danes znova glasno pametuje, kaj bi bilo treba storiti okoli covida-19,” je še zapisal portal.

A. M.