Šarec in Židan ob polovico plače, nižja tudi Kučanova pokojnina

(vir: pixabay.com)

Med ukrepi po tako imenovanem prvem mega korona zakonu, kjer je vlada pod vodstvom Janeza Janše sprejela posamezne ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa in hkrati zagotovila pomoč prebivalstvu ter gospodarstvu, je bil tudi ukrep o 30-odstotnem znižanju plač funkcionarjem v državi.

Zamenjava oblasti in varčevalni ukrepi, ki jih je sprejela nova vlada, so politikom krepko spremenili plače. Te so se v času epidemije znižale za 30 odstotkov. Izjema so sodniki in župani.

Tako so se plače v času epidemije znižale predsednikom države, državnega zbora, vlade, ministrom, poslancem, državnim sekretarjem in podobno.

Podrobnejši podatki pa kažejo, da je Marjan Šarec kot predsednik vlade prejemal okoli 600 evrov višjo plačo od zdajšnjega predsednika Janeza Janše.

Še več. Šarec se je vrnil v poslanske klopi in prejema 2.539 evrov nižjo plačo kot jo je prejel še v času, ko je bil predsednik vlade. Januarja je prejel 5.670 evrov bruto plače, zdaj je te le še 3.131 evrov ali 55 % prejšnje plače.

Naslednje veliko znižanje je pri Dejanu Židanu, predsedniku SD. Ko je bila SD še članica Šarčeve koalicije in je bil kot tak tudi predsednik državnega zbora, je mesečno prejel po 5.880 evrov plače. Zdaj, kot »navaden« poslanec prejema 3.379 evrov ali 2.500 evrov manj. Prejema torej »samo« še 57 % prejšnje plače. Na letni ravni je to kar 30.000 evrov manj.

Luka Mesec, koordinator stranke Levica, je pred epidemijo kot poslanec prejemal 3.871 evrov mesečne plače, zdaj prejema skoraj 500 evrov manj oziroma 3.144 evrov.

Manjšo pokojnino (vključno z dodatkom, ki ga plačujemo vsi državljani) bo prejemal tudi Milan Kučan, bivši predsednik države. Namesto 4.799 evrov mesečno bo prejel 3.550 evrov pokojnine mesečno, kar je 1.229 evrov manj.

Zdaj morda tudi lažje razumemo, zakaj takšen vik in krik ter hitenje na oblast, za kar so po Kučanu dovoljena vsa sredstva, tudi izraba »nevednega« ljudstva za proteste. O tem namreč nacionalna RTV Slovenija, ko vsakodnevno nabija po zdajšnji vladi Janeza Janše, ne poroča.

Več o plačah in nadomestilih plač za tiste nekdanje politike, ki ne najdejo zaposlitve, preberite tukaj /

M. P.