“Šarčeva” policija vohunila za političnimi nasprotniki

Fotografija je simbolična.

Kot vse kaže, je na vidiku ena največjih afer v Sloveniji do zdaj. Nekateri poslanci so namreč po lanskih namigih, da naj bi policija v času vlade Marjana Šarca nepooblaščeno brskala po njihovih osebnih mapah v policijskih evidencah, od policije zahtevali podatke o vpogledih v njihove podatke. Ko so jih prejeli, so bili mnogi šokirani.

Kot je namreč v četrtek na seji državnega zbora razkril poslanec NSi Jožef Horvat, mu je policija v času prejšnje vlade nepooblaščeno sledila. Od novembra 2019 do maja 2020 so namreč v njegovo osebno mapo na policiji vpogledali približno 20-krat, 17. februarja 2019 kar dvakrat, najbolj nenavaden pa je vpogled 24. decembra ob 23.25, torej na predvečer božiča. Prav tako je zabeleženih 11 vpogledov, pri katerih ni jasno, katera institucija oz. posameznik je vpogledal. “Zanimivo. Zelo zanimivo,” je dejal poslanec NSi. Dodal je, da se strinja z Dejanom Židanom, ki je v preteklosti dejal, da bi bilo morebitno sledenje policije politikom največja afera v zgodovini samostojne države. “Zaradi tega bomo zganjali velik hrup, ker želimo, da se enkrat ukorenini demokracija v tej državi,” je napovedal.

Poslanka SMC Monika Gregorčič je potrdila, da so se vpogledi zgodili tudi v njene podatke. Vpogledi so bili “milo rečeno nenavadni” in dokaj obsežni, vpogledov je bilo preko deset. “Nekateri vpogledi segajo v obdobje od odstopa nekdanjega premierja do oblikovanja nove vlade, dogajali pa so se tudi sredi noči,” je dejala.

Da je nekdo iz policije v času prejšnje vlade vpogledal v njegovo osebno mapo, je na Facebooku potrdil tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek. Kot je navedel, je bil vpogled opravljen točno 35 sekund za vpogledom v Horvatovo mapo. “Prav tako so bili zabeleženi vpogledi z ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve. In to v času pred nastankom nove vlade. Zgolj naključje ali načrt za politično diskreditacijo?” je zapisal.

Na dogajanje se je včeraj odzval tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki je nad dogajanjem zaskrbljen. “Nisem podvržen temu, da bi prehitro delal škandal, mislim pa, da bi bilo dobro, da dobimo še več podatkov in iz širše slike ugotovimo, ali je šlo za sistemsko preverjanje določenih poslancev,” je dejal. Napovedal je, da bo tudi sam zaprosil za seznam vpogledov v njegove evidence, k temu pa poziva tudi druge poslanske kolege. Če bi se izkazalo, da je šlo za sistematične vpoglede, se, tako kot Horvat, strinja, da bi šlo za eno največjih afer v Sloveniji.

Na policiji zadovoljivih odgovorov o tem, zakaj je v času oblikovanja nove vlade prihajalo do vpogledov v podatke poslancev, ki so sestavljali novo koalicijo, in ali je pri tem prišlo do zlorabe policije v politične namene, za zdaj nimajo. Pravijo le, da skupaj z informacijsko pooblaščenko preverjajo, kaj se je dogajalo, preverjanje pa še ni končano.

M. P.