S septembrom 2021 brezplačen vrtec za drugega in vse nadaljnje otroke

Vlada je v četrtek v državni zbor poslala spremembo zakona o vrtcih, s katero uresničuje obljubo iz koalicijske pogodbe in uvaja brezplačni vrtec za drugega otroka, ki je vključen v vrtec hkrati z otrokom iz iste družine. Brezplačni vrtec uvaja tudi za vsakega tretjega in nadaljnjega otroka iz iste družine, čeprav otroci niso hkrati v vrtcu.

Rešitev, ki je namenjena spodbujanju rojstev otrok, bo začela veljati septembra prihodnje leto.

Rešitev, da država subvencionira brezplačen vrtec za drugega otroka, je uvedla vlada Janeza Janše, ki je mandat nastopila leta 2004, a je bila nato po gospodarsko-finančni krizi zaradi varčevanja ukinjena oziroma spremenjena. Tako trenutno v primeru, da je v vrtec istočasno vključenih več otrok iz iste družine, starši za drugega otroka plačajo 30 odstotkov od določenega plačilnega razreda, tretji otrok pa je v vrtcu brezplačno.

Janševa vlada je v rešitvi, ki jo predlaga, še bolj radodarna kot v mandatu 2004-2008. Takrat je namreč sprejela rešitev, da je vrtec brezplačen za drugega in vse nadaljnje otroke, če so otroci v vrtcu istočasno. Zdaj pa uvaja rešitev, po kateri imajo drugi in vsi nadaljnji otroci brezplačen vrtec ne glede na to, ali so istočasno v vrtcu ali ne.

M. P.