S ponedeljkom se odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov – v dveh regijah

S ponedeljkom, 8. marcem 2021, se v statističnih regijah Posavska in Jugovzhodna Slovenija dovoljuje izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

To je na družbenih omrežjih pravkar objavil minister Zdravko Počivalšek in zapisal:

“Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti, saj si na ministrstvu za sproščanje prizadevamo že dalj časa. Vendar je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost.”

V kolikor bodo, po sprostitvi ukrepov, v teh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo. Zato apelira tako na gostince kot tudi na goste, naj ravnajo odgovorno in spoštujejo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje

Gre namreč za tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna.

Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v obeh regijah, ki sta prešli v rumeno fazo, bodo:

– gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, IZKLJUČNO na TERASAH in VRTOVIH gostinskih lokalov,

– strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),

– razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz,

– za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,

– največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,

– maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt,

– gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30),

– gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov,

– potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,

– redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,

– vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo,

– obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko.

Posavska in Jugovzhodna Slovenija sta regiji z najmanj okužbami v zadnjih 14 dneh, kakor je to razvidno tudi iz spodnje fotografije.

M. P.