S ponedeljkom odprte trgovine, razkuževanje blokov ni več potrebno

(vir: pixabay.com)

Vlada je na sinočnji seji sprejela vrsto odločitev, s katerimi v ponedeljek sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 sob, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli.

Vlada je sprejela tudi načelno odločitev, da se aktivirajo vrtci in osnovne šole za prvo triado, poklicne šole, domovi za dijake.

Učenci prvih treh razredov osnovne šole in dijaki zaključnih letnikov srednje šole bodo tako v šolo odšli 18. maja, učenci devetih razredov pa 25. maja. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je včeraj povedala, da želijo devetošolcem s tem omogočiti, da se primerno poslovijo od nekega obdobja v življenju, da pa klasičnih valet letos vseeno ne bo.

Med drugim je vlada včeraj sprejela tudi odločitev, da se preneha z razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. S ponedeljkom se bodo po dveh mesecih spet odprle tudi avtošole.

Vlada je sprostila tudi športna tekmovanja na državni ravni, ki bodo od 23. maja možna tudi v ekipnih športih, je včeraj tvitnil premier Janez Janša.

Seveda pa bo ob vsem sproščanju ukrepov v zaprtih javnih prostorih še vedno treba nositi maske, spoštovati distanco najmanj 1,5 metra in si razkuževati roke.

M. P.