S pol stoletja starimi traktorji nameravajo obvoziti Slovenijo

Trije Sevničani, lastniki starodobnih traktorjev, so se odločili, da bodo s svojimi jeklenimi konjički obvozili Slovenijo. Pot po mejah države nameravajo tudi natančno dokumentirati. Potovali bodo 10 do 12 dni, odvisno od vremena in morebitnih drugih zapletov. Dnevno naj bi prevozili od 100 do 150 kilometrov.

Janez Stušek, Miro Kukec in Branko Zupančič iz Tržišča so svojo pot začeli v petek na sevniškem gradu, kje sta jih s popotnico in lepimi željami pospremila župan Srečko Ocvirk in direktorica Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica. Dobre želje na poti bodo vsekakor potrebovali, saj bodo s traktorji, starimi 40, 49 in 51 let prevozili veliko kilometrov. Pri tem bodo svojo pot prilagajali vremenskim in prometnim razmeram.

Vse tri Tržiščane sicer povezuje ljubezen do tehnične dediščine in potovanj. Letošnje načrte za dopust so prilagodili aktualnim razmeram in se odločili, da bodo dopustovali doma tako, da meje Slovenije obkrožijo s svojimi starodobnimi traktorji. Njihovo sporočilo vsem, ki jih bodo srečali na poti pa ima tako izobraževalno kot tudi promocijsko noto. Svoje traktorje vidijo kot simbol kmetijstva in samooskrbe, za katero se je prav v času korona krize izkazalo, kako pomembna je.

Hkrati bodo s svojimi atraktivnimi vozili poskrbeli, da bo sevniška občina na njihovi poti opažena in prepoznana kot turističen kraj, ki je zaradi svojih naravnih in kulturnih znamenitosti, odlične kulinarike in dobrih vin vreden obiska.

M. P.