S pogovornim večerom obeležili 140. obletnico smrti Alojzija Lenčka

V sklopu številnih dogodkov, ki se vrstijo v mesecu praznovanj praznika krajevne skupnosti Blanca je v torek, 18. junija potekal priložnostni dogodek ob 140. obletnici smrti narodnega buditelja, veleposestnika in politika Alojzija Lenčka.

Alojzij Lenček velja za enega izmed najbolj aktivnih osebnosti svojega časa v lokalnem okolju. Ob njegovih prizadevanjih je bila ustanovljena slovenska čitalnica v Sevnici, več kot 20 let je županoval na Blanci, štiri leta je bil tudi poslanec na Dunaju. Kot veleposestnik se je udejstvoval na gospodarskem področju, zaslužen je tudi za zgraditev šole na Blanci. Bil je izvoljen za predsednika pripravljalnega odbora za organizacijo slovenskega tabora v Sevnici, ki je potekal 2. maja 1869.

Lenček je pokopan na brestaniškem pokopališču. Predsednik Sveta Krajevne skupnosti Blanca Marjan Ločičnik se je Alojziju Lenčku skupaj z županom Srečkom Ocvirkom, podžupanom Mestne občine Krško Dejanom Žnideršičem, župnikom brestaniške župnije Tomažem Šojčem, direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenko Černelič Krošelj in učenci Osnovne šole Blanca poklonil s spominskim vencem.

Sledil je priložnostni dogodek z odkritjem spominske plošče na Osnovni šoli Blanca. Kulturni program so pripravili učenke in učenci, Ljudske pevke z Blance in priložnostni trobilni sestav Godbe Blanških vinogradnikov.

Po odkritju spominske plošče so zbrani prisluhnili pogovornem večeru, na katerem je poleg direktorice Posavskega muzeja Brežice Alenke Černelič Krošelj, domoznanca, rodoslovca in publicista Oskarja Zorana Zeliča, župnika Tomaža Šojča in župana Srečka Ocvirka sodeloval tudi priznani zgodovinar in znanstveni svetnik ZRC SAZU prof. dr. Stane Granda. Pogovor je moderiral zgodovinar mag. Borut Zidar.

V sklepnem delu dogodka je sledil ogled razstave o Alojziju Lenčku, ki so jo skrbno pripravili v Kulturno umetniškem društvu France Prešeren Blanca.

Vir: Občina Sevnica