S 1. septembrom začne veljati sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije

Hkrati imamo v Sloveniji 71.850 brezposelnih, to je četrtino več kot v istem obdobju leta 2008.

(vir: pixabay.com)

Konec julija 2019 je bilo v Sloveniji 71.850 brezposelnih, kar je 1103 osebe več kot mesec pred tem. Hkrati je 33.488 oseb imelo veljavna delovna dovoljenja za zaposlitev tujcev v Sloveniji, pri tem daleč največ državljanov z območja držav nekdanje Jugoslavije.

V času od januarja do konca julija 2019 je bilo tako 9314 izdanih delovnih dovoljenj. Največ, kar 9092 dovoljenj, so izdali državljanom Bosne in Hercegovine, državljanom Srbije 200, za državljane ostalih držav pa so številke enomestne

Zdaj pa so v vladi odprli še zaposlovanje tujcev, državljanov Srbije. S 1. septembrom namreč začne veljati sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije, ki ga je sprejela vladajoča koalicija pod vodstvom Marjana Šarca in jo sestavljajo stranke LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in nadkoalicijska Levica.

Kako bo potekalo zaposlovanje srbskih državljanov in kakšne pravice bodo imeli?

Postopki za pridobitev dovoljenje za državljane Republike Srbije za zaposlitev se bodo po novem izvajali na podoben način kot to velja že sedaj pri zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine. Zaposlitev hrvaškega državljana v Sloveniji pa od lani poteka brez omejitev.

Sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije

Postopek izbire delavca se bo začel na pobudo slovenskega delodajalca, ki bo pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje prijavil prosto delovno mesto. Zavod Republike Srbije za zaposlovanje bo nato delavca obvestil o tem in opravil vabilo kandidatom kar v Republiki Srbiji. Za izdajo delovnega dovoljenja bo zaprosil slovenski delodajalec, ki mora sam kriti vse stroške postopke izdaje dovoljenja.

Delovno dovoljenje bo mogoče pridobiti za tri leta z možnostjo podaljšanja. Delovno dovoljenje za prebivanje bodo morali delavci pridobiti ločeno, v posebnem postopku.

Delavec bo imel prost vstop na slovenski trg dela po poteku enoletne zaposlitve, vendar si bo moral novo zaposlitev v Sloveniji poiskati v 30 dneh. V Sloveniji bo lahko bival tudi v obdobju upravičenosti do denarnega nadomestila, v nasprotnem primeru bo začet postopek za vrnitev delavca v Srbijo.

Dodajmo, da ima veljavna dovoljenja za prebivanje v Sloveniji že zdaj 161.421 državljanov drugih držav, od tega kar 85.567 oseb za stalno prebivanje, preostalih 75.854 pa za začasno. Pri tem ima 12.957 oseb s srbskim državljanstvom že odločbe za stalno prebivanje v Sloveniji, 7910 osebam pa so dodelili odločbe za začasno prebivanje.

Vir: data.si/in drugo.

M. P.