“Ruski vohun” v Cerkljah na Krki?

TV Slovenija/posnetek zaslona

Neobičajen pripetljaj ruskega državljana je vznemiril Vojaško policijo na dnevu odprtih vrat v Cerkljah ob Krki.

RTV poroča, da je bil 4. junija na dnevu odprtih vrat vojaškega letališča Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki v enem od hangarjev opažen mlajši moški, ki je fotografiral opremo in prostore, in sicer na nepooblaščenem mestu, saj je bilo vse, kar je bilo namenjeno ogledu javnosti, razstavljeno. Ker je to počel precej natančno, je posredovala vojaška policija. Izkazalo se je, da gre za ruskega državljana. O dogodku je bila obveščena Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

Kot so zapisali na RTV Slovenija, je zanimivo je, da se je prav na ta dan poleg odprtih vrat vojašnice s postrojem začela tudi mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023, v kateri je sodelovalo 800 pripadnikov oboroženih sil, od tega približno 400 udeležencev iz 29 zavezniških in partnerskih držav.

Obrambni minister Marjan Šarec je na vprašanje, ali so službe delovale ustrezno in morda niso delovale pretirano, dejal, da “je so ukrepali tako, kot se pričakuje”. Ker je fotografiral zelo natančno, ga je prijela in zaslišala Vojaška policija. Neuradno naj bi šlo za v Sloveniji živečega ruskega študenta.