Ruska vojska z zajetimi Ukrajinci ravna kot nacisti v nacističnih taboriščih

Ukrajinska nosečnica po bombardiranju poronišnice v Meriupolu.

Ukrajinski oligarh Vladimir Putin rad poudarja, da je Rusija Ukrajino napadla, da bi jo očistila nacistov, a do zdaj s konkretnimi dokazi, da bi bile v Ukrajini kakšne posebne skupine nacistov ni postregel. Retoriko tako uporablja zgolj kot izgovor za napad pred domačo javnostjo.

 

Da pa zato ravnanje Rusije in njene vojske z ujetimi Ukrajinci močno spominja na ravnanje nemških nacistov s taboriščniki v nacističnih taboriščih med drugo svetovno vojno. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je tako v intervjuju za Reuters povedala, da so Rusi in proruski separatisti do zdaj na zasedenih ozemljih v Ukrajini ujeli 1700 Ukrajincev, od tega 500 žensk. Z njimi ruska vojska v ujetništvo ravna nečloveško. Med drugim so prisiljeni stati, imajo obrite glave, vsak dan pa se morajo sleči “za pregled”, je povedala.

“Teptajo človeško dostojanstvo. Slišala sem informacije o posilstvih, zlomih hrbtenic. Želijo, da se bojimo, hočejo, da bi jokali in bili žrtve, a nismo,” je dejala. Vereščukova je sicer odgovorna za pogajanja o izmenjavi ujetnikov z Rusijo in humanitarnih koridorjih iz obleganih mest.

Tudi sicer ruska vojska na ozemljih, ki jih zasede, izvaja posilstva. Samo v Buči so ruski vojaki v kleteh posilili 25 žensk.

A. M.