Ruska vojska ruši brez milosti – stanovanjski bloki, zdravstvene ustanove, šole

Ruska vojska pri napadu na Ukrajino ne pozna milosti, saj napada vse brez izjeme – njena tarča so med drugim stanovanjske soseske, zdravstvene ustanove, šole, vrtci. Takšni napadi imajo vse znake vojnih zločinov, zato poznavalci ocenjujejo, da bo po koncu vojne preiskava zločinov dolga.

 

Agencija Združenih narodov (ZN) je tako včeraj pozvala Rusijo, naj nemudoma neha z napadi na zdravstvene objekte. Takšne napade je označila kot dejanja brezvestne okrutnosti. Sklad ZN za otroke (Unicef), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad ZN za prebivalstvo (UNFPA) so sporočili, da grozljivi napadi pobijajo in povzročajo hude rane bolnikom in zdravstvenim delavcem, uničujejo ključno infrastrukturo in silijo tisoče ljudi, da se odpovedo zdravstvenim storitvam kljub nujnim potrebam. “Napadi na najbolj ranljive – dojenčke, otroke, nosečnice in bolnike in zdravstvene delavce so dejanja brezvestne okrutnosti,” so v skupni izjavi sporočile tri agencije ZN. Te so od začetka vojne naštele 12 mrtvih, 34 ranjenih in 24 poškodovanih ali uničenih zdravstvenih objektov, med drugim porodnišnice.

Na pletu je zaokrožil tudi posnetek bombardiranja nebotičnikov v Mariupolu. Neodvisni opazovalci so ob tem potrdili, da je posnetek pristen.

A. M.