Rovi kot na vojni fronti. Romi na poljih izkopavajo bakrene kable

FOTO: TV Markíza

Rovi na poljih kot na vojni fronti. Takšen pojav je presenetil kmete v okolici Prešova na Slovaškem. Kilometrske jame, ki se raztezajo po tamkajšnjih poljih, za seboj puščajo tatovi, ki iz zemlje izkopavajo stare kable.

Cele družine z otroki s krampi in lopatami prekopavajo žitna polja in iz globine več kot meter iz zemlje vlečejo star, nedelujoč telekomunikacijski kable izpred 40 let.

“Po informacijah, ki jih imam, naj bi šlo za bakrene žile, prevlečene s svincem. Ne vem, kako so našli te kable, preprosto jih izkopljejo in vzamejo,” je dejal tamkajšnji župan. Tatovi, ki kopljejo pozno zvečer in zgodaj zjutraj, s kablov odstranijo izolacijo, baker pa nato odpeljejo in prodajo.

“Ocenjena škoda zaradi izkopa in posledične kraje telekomunikacijskih kablov v skupni dolžini 9800 metrov je bila ocenjena na več kot 49.000 evrov,” so sporočili iz družbe Slovak Telekom. Pri tem pa je treba spomniti še na škodo, ki jo z izkopavanjem na poljih povzročajo kmetom. Po ocenah naj bi uničili že za približno 6 hektarjev pšeničnih polj, rove za seboj namreč ne zakopljejo.

Po poročanju tamkajšnje policije so identificirali več oseb in izrekli več glob, a Romi krivdo zanikajo in zatrjujejo, da o kraji kablov ne vedo ničesar.

VIDEO dostopen TUKAJ.

FOTO: TV Markíza
FOTO: TV Markíza

Vir: tvnoviny.sk