Romski učenec napadel osmošolca, ta je bil zaradi hudih poškodb odpeljan v bolnišnico Brežice

Foto: Občina Brežice

Občina Brežice obžaluje incident na OŠ Velika Dolina in ostro obsoja tovrstna dejanja.

Občinski svet se je na 9. redni seji, ki poteka danes, seznanil z resnim incidentom, ki se je zgodil danes zjutraj na OŠ Velika Dolina, ko je romski učenec napadel osmošolca v razredu. Ta je bil zaradi hudih poškodb in šoka odpeljan v Splošno bolnišnico Brežice in njegovo stanje je resno.
Ravnateljica tamkajšnje osnovne šole Anja Zevnik je povedala, da od današnjega dne ne more zagotoviti 100% varnosti otrok in zaposlenih v šoli, počutijo se nemočne. Starši se bojijo poslati otroke v šolo, večinsko prebivalstvo se umika nasilnim posameznikom v kraju.
Župan Ivan Molan je nemudoma kontaktiral policijo in varnostno službo, ki bosta od jutri zjutraj pri oziroma v OŠ Velika Dolina do konca šolskega leta skrbela za varnost učencev in zaposlenih. Direktor ZD Brežice je zagotovil tudi psihološko pomoč otrokom in zaposlenim, ki jih je napad v šoli pretresel.
Župan je povedal, da v občini Brežice beležijo porast kaznivih dejanj Romov, zato bo sklicana tudi izredna seja Občinske sveta Občine Brežice s predstavniki pristojnih institucij, saj je občina z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti.
Župan je spomnil, da so župani 11 občin jugovzhodne Slovenije zbrali podpise več tisoč državljanov in v Državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravile boljše predloge spremembe zakonodaje, a do danes se ni zgodilo nič.
Na občini incident, ki se je zgodil v šolskem okolju, kjer naj bi pedagoški proces potekal v varnem in mirnem okolju, obžalujejo in si želijo, da bo konec šolskega leta minil mirno za otroke, ki nestrpno pričakujejo poletne počitnice.
Vir: Občina Brežice