Romana Tomc: ZDUS in Srebrna nit sta upokojence pustila na cedilu

Evropska poslanka Romana Tomc

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP) je prepričana, da sta Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Srebrna nit upokojence pustila na cedilu. Namesto, da bi jih podprla v njihovih protestih za boljše pokojnine, jih prepričujejo, da so pač taki časi in da ne gre, je zapisala v sporočilu za javnost.

 

Tomčeva je spomnila, da so upokojenci z nizkimi pokojninami v času vlade Janeza Janše samo z dodatki dobili več kot 1000 evrov. Vse to poleg rednih in izrednih usklajevanj. “Najbrž ni potrebno omenjati, da je bila takrat inflacija mnogo nižja. To so bili za upokojence dobri časi. Vlada je razumela njihov položaj in jim pomagala,” je zapisala.

Vlada Roberta Goloba pa je upokojencem doslej namenila zgolj drobtinice, je prepričana. “Govorjenje ministra Mesca, da je šlo v novembru in decembru lanskega leta za izredno usklajevanje pokojnin, je bilo zavajanje. Ne, ni šlo za izredno usklajevanje, šlo je zgolj za majhen dodatek, ki ga januarja ni več. Redna uskladitev, ki jo predvideva zakon, in seveda ni odvisna od dobre volje predsednika vlade ali pristojnega ministra, se bo zgodila februarja in bo po napovedih okoli 4,9 odstotka. Takšen mačehovski in podcenjujoč odnos si vladajoča koalicija lahko privošči, ker ve, da so slovenski upokojenci navajeni potrpeti. Še posebej tisti, ki so celo življenje trdo delali,” meni.

Ob tem opozarja, da če upokojenci sami ne bodo povzdignili glasu zase, ga zanje ne bo nihče.

A. M.