Romana Tomc izvoljena za podpredsednico skupine Evropske ljudske stranke

Evropska poslanka Romana Tomc (foto: STA)

Politična skupina Evropske ljudske stranke EPP v Evropskem parlamentu je na današnjem glasovanju slovensko evroposlanko Romano Tomc iz vrst SDS izbrala za eno od desetih podpredsednikov in podpredsednic skupine v prihodnjem sklicu parlamenta. Prejela je 141 od 170 veljavnih glasov.

Vrh Evropske ljudske stranke (EPP) je po evropskih volitvah danes volil novo vodstvo skupine. Za predsednika politične skupine so že četrtič izvolili Manfreda Webra. Največjo politično skupino v Evropskem parlamentu vodi že od leta 2014, od leta 2022 je tudi predsednik stranke.

Stranka je izbrala tudi deset podpredsednikov, med katerimi je slovenska evroposlanka iz SDS Romana Tomc. Prejela je 141 od 170 glasov. Več glasov je prejelo pet od skupno 11 kandidatov. S tem je postala prva slovenska evroposlanka na mestu podpredsednice skupine EPP. Podpredsednica skupine socialistov in demokratov S&D je bila pred tem že Tanja Fajon, poroča STA.

“Zelo sem vesela tega rezultata in zaupanja celotne poslanske skupine. Rezultat glasovanja je pokazal, da imamo izjemno podporo. To je tudi zato, ker sem v svojem govoru – pa tudi sicer kolegi poznajo moje delovanje – zelo jasno povedala, da želim, da EPP ostane na tisti strani, kjer so ji volilci namenili največ glasov, in da bom jasno konservativno krilo Evropske ljudske stranke,” je Tomc dejala po poročanju STA.

EPP s precej prepričljivo zmago na nedavnih evropskih volitvah ostaja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, kar jo postavlja tudi v najboljši položaj v pogajanjih z drugimi skupinami o vodilnih položajih v institucijah EU, ki še potekajo.

Vir: STA