Romana Tomc: Enotna pravila za manj zmede na enotnem trgu

Evropski poslanci so včeraj na plenarnem zasedanju razpravljali o zaključkih evropskega sveta 15. in 16. oktobra. 

O priporočilih Evropske unije glede ukrepov na enotnem trgu med krizo Covid-19 je Romana Tomc povedala:

Evropska poslanka Romana Tomc

“To, da bodo v Evropski uniji končno veljala enotna pravila glede označevanja posameznih regij z merili in barvami semaforja, seveda pozdravljam. Želim pa si, da bi enotna pravila veljala tudi pri izvajanju karantene in opravljanju testov. Zakaj Avstrija zahteva 10-dnevno karanteno, medtem ko v Sloveniji velja 7-dnevno pravilo? V izogib zmede in ekonomske škode naši državljani upravičeno zahtevajo jasna pravila povsod po EU. Zapora mej mora biti zadnji ukrep, prej moramo izčrpati vsa ostala sredstva.”

Ob razmerah v povezavi s Covid-19 je Romana Tomc komentirala tudi zadnja dogajanja pri izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije:

“Občudujem glavnega pogajalca Evropske unije za brexit, Michela Barnierja, ki vedno modro in potrpežljivo poroča o pogajanjih. Ima mandat vseh evropskih institucij in verjamem, da bo interese Evropske unije zastopal po svojih najboljših zmožnostih. Brexit je dejstvo, vprašanje je samo še, ali si Britanci želijo oditi s sporazumom ali ne. Kljub dogodkom v Veliki Britaniji še vedno obstaja upanje, da bo Združeno kraljestvo odšlo sporazumno. Ni pa to več odvisno od nas.”

M. P.