Restavrirajo freske na treh stenah Viteške dvorane brežiškega gradu

Župan Občine Brežice Ivan Molan si je skupaj z direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenko Černelič Krošelj ogledal obnovo fresk na eni od sten Viteške dvorane brežiškega gradu. V obnovo gradu je sicer občina v zadnjih letih vložila kar nekaj sredstev.

 

Občina je z obnovo gradu začela pred leti, ko je obnovila del fresk na stropu Viteške dvorane in lesena stopnišča. V nadaljevanju je obnovila streho, uredila v gradu dvigalo, grajsko klet, recepcijo in sanitarije, lani pa je še nadkrila grajsko dvorišče, ki omogoča dodatno prizorišče za izvedbo prireditev in dogodkov.

Trenutno obnavljajo tri stene s freskami v Viteški dvorani, ki še niso restavrirane. Po besedah Černelič Krošljeve so si v muzeju prizadevali, da bi njihovo obnovo uvrstili v redni program restavratorskega centra in tako pridobiti tudi večjo podporo ministrstva za kulturo, kar jim je tudi uspelo. V postopku obnove fresk trenutno utrjujejo poslikave oz. stabilizirajo barve, na katere vpliva zob časa.

V prihodnje si želijo restavrirati še poslikave v grajski kapeli, na stopnišču in v stolpu in tako tem izjemnim poslikavam ohraniti in osvežiti podobo.

Občina Brežice sicer v zadnjih letih veliko vlaga v kulturne in tehnične spomenike v občini. Do konca oktobra bo obnovljen Vodovodni stolp, lani so zaključili z obnovo lesenega mostu v Cerkljah ob Krki in železnega mostu preko rek Save in Krke pri Brežicah.

A. M.