Rešena skrivnost najdene lobanje v Novem mestu

Slika je simbolična.

Policija je med kriminalistično preiskavo najdbe človeške lobanje, ki so jo našli konec februarja v peči ob prenovi stanovanja na Klemenčičevi ulici 11 v novomeškem Bršljinu, ugotovila, da ni šlo za kriminalno dejanje. Na ženski lobanji niso našli poškodb, ki bi pričale o nasilni smrti, je povedal vodja novomeških kriminalistov France Božičnik.

 

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto Božičnik je med izjavo za javnost povedal, da je strokovnjak inštituta za sodno medicino lobanjo ob najdbi pregledal in ocenil, da gre nesporno za lobanjo ženske, po vsej verjetnosti stare od 30 do 50 let. Pri poznejšem pregledu pa so na inštitutu ugotovili, da je bila lobanja do prvotne najdbe v zemlji približno 80 let.

Policija je sicer z zbiranjem obvestil ugotovila, kdo je v tem stanovanju živel do predvidoma leta 1996, hkrati pa so ugotovili, da si je eden od stanovalcev v kaminski peči uredil priročno skrivališče, saj je bil navdušen zbiralec starin.

Te je prinašal tudi domov, zanje pa izdelal skrivališče v peči in sicer tako, da se je dalo pokrov kamina odstraniti in priti do prekata, kjer so lobanjo tudi našli.

Kriminalisti so tudi ugotovili, da je stanovalec, ki je kaminsko peč uporabljal za skrivališče predmetov, leta 2017 umrl v starosti 41 let. Umrl pa je zaradi zdravstvenih težav.

A. M.