Referendum: Preplačilo “zlatega” 2. tira je vrednost dveh hidroelektrarn

V petek, 19. maja 2017, je začel teči 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru, ki so ga poimenovali – PROTI DVOJNI CENI ZA ENOJNI TIR. Pobudnik in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo je Vili Kovačič.

Drugi tir je po vladnih izračunih ovrednoten na 1.350 milijonov evrov, toliko naj bi bila vrednost 27 kilometrov železniške proge. Znesek lahko preračunamo na kilometre in takrat pridemo do ugotovitve, da v Sloveniji stane kilometer proge okrog 50 milijonov evrov. Za primer lahko navedemo cene drugod po Evropi, ki se za kilometer proge cene vrtijo od 5 do 7 milijonov evrov. V primeru, da gre za zahteven teren in predore lahko cena na kilometer doseže 18 milijonov evrov. V civilni iniciativi Davkoplačevalci se ne damo so drugi tir poimenovali kar zlati tir. Ime je dokaj opravičeno.

Strokovnjaki navajajo, da bi lahko tir zgradili za 550 milijonov cenejše. V tem primeru bi znesek znašal le 800 milijonov evrov.

Navajamo nekaj primerov, da si lahko lažje predstavljate, kaj pomeni 550 milijonov evrov:

To je vrednost točno 100 vrtcev, 100 šol in 100 športnih dvoran.

Če predpostavljamo, da bi izgradnja hidroelektrarne Brežice, kot smo zasledili podatek na spletu, ki ga navajajo mediji, stala okoli 250 milijonov evrov, bi za razliko (med navadnim in zlatim tirom) lahko zgradili dve hidroelektrarni in še ostalo bi denarja za novo šolo ali športno dvorano v vsaki posavski občini.

Civilna iniciativa se je tako poimenovanemu zlatemu tiru uprla in organizirala zbiranje podpisov za izvedbo referenduma. Zbrati morajo kar 40 tisoč podpisov, do 22. junija.

Če želite civilno iniciativo podpreti, si lahko obrazec (tukaj) natisnete, izpolnite in svoj podpis potrdite na kateri koli Upravni enoti ali Krajevnem uradu v Sloveniji, ne glede na kraj stalnega ali začasnega prebivališča. S seboj morate imeti samo osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list).

Na Upravni enoti ali Krajevnem uradu potrjen obrazec se nato pošlje na naslov: REFERENDUM DRUGI TIR, p. p. 122, 1000 Ljubljana

Obrazec se lahko odda tudi elektronsko, z e-podpisom (oddaja s kvalificiranim digitalnim potrdilom SIGEN-CA). Povezava do obrazca je  tukaj.

Sporočili ste nam, da so obrazci na voljo tudi na Upravnih enotah in ponekod tudi na stojnicah. In na to, da gre za obrazec: št. ZR 738 – PROTI DVOJNI CENI ZA ENOJNI TIR.

Če želite spremljati potek zbiranja podpisov in izvedeti več informacij o drugem tiru, vam posredujemo povezavo do strani Vilija Kovačiča, pobudnika civilne iniciative.