Razstavili izdelke, ki se prenašajo iz roda v rod

V Kostanjevici na Krki so pred dnevi kulturne dediščine pripravili razstavo vezenin, ki je v organizaciji povezala Osnovno šolo Jožeta Gorjupa, Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci, Občino Kostanjevica in kostanjeviško enoto Valvasorjeve knjižnice Krško. Na razstavi so pokazali izdelke, ki se v domovih prenašajo iz roda v rod.

Med drugim so razstavili vezenine, ki so nekoč visele nad štedilnikom ali nad posteljo, s spodbudnimi in poučnimi sporočili, kot so npr. Lepšega na svetu ni, če na sreči dom sloni; Če se dom tvoj prav blešči, mož tvoj rad doma sedi Sonce ne sije tako lepo, kakor materino oko; Žena kuhat zna, če mož za hrano da; Dobre jedi preganjajo skrbi, najlepša sreča je tam doma, kjer žena kuhat zna. Razstavili so tudi prte, prtičke za praznike, vezene brisače, preobleke za blazine, obešanke za glavnike in vžigalice … vsega skupaj okoli štirideset izdelkov iz zakladnice šestnajstih družin.

Razstavo so s pesmijo otvorile ljudske pevke Društva podeželskih žena Pod Gorjanci. Otvoritev so polepšali učenci šole s predpremiero predstave o vilah Čestitkah, ki so jo pripravili pod mentorstvom Darje Janškovec, Martine Peraš in in Lidije Stipanič. V predstavi so vpletli bajko v vsakdan današnjega šolarja.

Etnologinja in kulturna antropologinja iz Mestnega muzeja Krško Anita Radkovič je ob tem poudarila, kako pomembno je, da se zavedamo dediščine, ki nas obkroža in jo znamo tudi varovati za prihodnost. Pohvalila je razstavo, ki naj bo spodbuda za še več delovanja v smeri ohranjanja takih izdelkov in znanj.

Foto: Občina Kostanjevica na Krki

M. P.