Razstava: Narava v nebo, človek vase

Foto: FB Narava v nebo, človek vase

V galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki so v petek zvečer odprli še zadnjo v nizu letošnjih občasnih razstav.

O razstavi

Razstava Narava v nebo, človek vase interaktivno združuje avstrijsko (post)moderno slikarstvo in sodobno literaturo. Izbor krajin in figuralnega slikarstva, predvsem portretov, med drugim vključuje glavne predstavnike avstrijskega slikarskega panteona 20. stoletja, kot sta Herbert Boeckl in Maria Lassnig ter samosvoja in diametralno nasprotna Werner Berg in Arnold Clementschitsch. Uvodni del razstave posveča pozornost prvemu slovenskemu realističnemu krajinarju Marku Pernhartu. Podobam narave in človeka se v prostoru pridružujejo citati številnih pesnikov ter pisateljev iz Koroške in širšega avstrijskega miljeja, med drugim Valerie Fritsch, Alexandra Peera, Gabriele Kögl in Maje Haderlap. Narava v nebo, človek vase stimulira obiskovalca k ustvarjanju osebnih zgodb na relaciji podoba-tekst ter preizprašuje odnos med človekom in naravo, zgodovino in individualno izkušnjo, telesnim in duhovnim, provinco ter centrom. Hkrati je panoramski pregled ključnih obdobij, usmeritev in gibanj avstrijskega slikarstva 20. stoletja

V naboru sto slikarskih del je zastopanih več kot 40 slikarjev, ki so tako ali drugače povezani s Koroško. Projekt obiskovalca navaja k razmisleku o posameznem obdobju in likovnem delu. V razmerju podoba-besedilo pa preverja odnos med človekom in naravo, zgodovino in osebno izkušnjo, telesnim in duhovnim, provinco ter centrom.

Razstavo so pripravili v sodelovanju s Koroškim muzejem moderne umetnosti iz Celovca, od koder prihajajo platna. Pri pripravi razstave pa so sodelovali tudi Muzej literature Robert Musil, Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, Zveza koroških pisateljev ter Avstrijski kulturni forum.

Razstava bo na ogled do 7. januarja 2018.

N. N.