Razmere v šolah vse bolj kaotične, Sviz molči

Branimir Štrukelj in vodja Levice Luka Mesec očitno delujeta z roko v roki. Foto: STA

Nov val epidemije koronavirusa, ki je zajel Slovenijo, se širi predvsem preko šol. Iz slednjih poročajo o tako rekoč anarhičnem stanju. Po nekaterih šolah je za virusom zbolelo tudi do tretjino učiteljev, ki jih morajo seveda nadomeščati kolegi, da pouk sploh lahko poteka. Posledično so ti zelo obremenjeni.

 

Razredi v osnovnih šolah so tako rekoč zdesetkani. Nekateri učitelji vedo povedati, da obstajajo razredi, v katerih pouk obiskuje le še tretjina otrok. Od 24 učencev v razredu jih na primer k pouku hodi le osem.

Če so za zbolele učence v prejšnjih valih epidemije učitelji istočasno zagotavljali pouk na daljavo tako, da so predavanje v učilnici prenašali tudi preko Zooma, temu tokrat ni tako. Pouk na daljavo ni zagotovljen, vsak se mora znajti sam, kakor se zna.

Zanimivo je, da v šolskem sindikatu Sviz, kjer so v preteklih valih epidemije javnost dnevno zasipali s svojimi izjavami za javnost in protesti, kako je v šolah vse narobe, tokrat molčijo. Ne zahtevajo ne pouka na daljavo za zbolele učence, ne koronskih dodatkov, ne ničesar drugega. Zdi se, kot da je v šolah trenutno vse v najlepšem redu. Morda pa slednje pojasni to, da je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj član Levice, ki je ena od vladnih strank. In bilo bi nespodobno, da svoji stranki meša štrene in kritizira ravnanje vlade.

A. M.