Rast okužb v Krškem pripisujejo okrepljenemu testiranju

Krško

Pri številu odkritih okužb z novim koronavirusom v Posavju zadnje dni izstopa Občina Krško. V občini ta trend pripisujejo zadnjemu okrepljenemu testiranju s hitrimi testi in ne novim žariščem. Okuženi v glavnini prebolevajo blažjo obliko bolezni.

Krški župan Miran Stanko je za STA pojasnil, da so po podatkih zdravstvenega doma v tamkajšnjih podjetjih okrepili preverjanje zaposlenih s hitrimi testi in pri tem v sedmih ali osmih podjetjih odkrili več okuženih, ki sicer niso kazali posebnih bolezenskih znakov.

Drugi razlog je po njegovih besedah rast števila okuženih v domu starejših občanov, do okužb pa prihaja tudi v domačem okolju. Na srečo večina okuženih bolezen preboleva ob blažjih bolezenskih znakih. Umirjanje stanja pričakuje v kakšnih treh tednih, je dejal.

V Domu starejših občanov Krško je okužena okoli polovica stanovalcev, glavnina jih bolezen v rdeči coni v domu prestaja z ne preveč izrazitimi znaki okužbe.

V Krškem so sicer v soboto zabeležili upad okužb. Potrdili so “le” dve novi okužbi. Aktivno okuženih v občini je 465 ali 1,78 odstotka vsega prebivalstva. Po deležu okuženih se občina uvršča v zgornjo polovico občin s slabšo epidemiološko sliko.

M. P.