Provladni POP TV in Kanala A znova manipulirali s številom protestnikov, ne prvič

Ljudje svoje nezadovoljstvo v zadnjem času izražajo tudi na ulici. Foto: Polona Avanzo.

Vladi naklonjeni mediji so močno prikrojili število upokojencev, ki so se udeležili včerajšnjega vseslovenskega protesta upokojencev na Trgu republike v Ljubljani.

Pri tem sta najbolj izstopala provladna POP TV in Kanal A, ki sta poročala o sedem tisoč udeležencih, kar pa je mogoče ovreči že z enostavnim hitrim izračunom.

Po podatkih Geodetske uprave RS namreč površina osrednje ploščadi na Trgu republike znaša 6200 kvadratnih metrov. Če k temu prištejemo še površino z najožjega roba ploščadi, kjer so se prav tako nahajali protestniki, pa pridemo do številke 8000. Ker gredo po normativih, ki ga uporablja tudi policija, na kvadratni meter površine od trije do štirje ljudi, Trg republike pa je bil tudi po poročanju spletne strani 24ur poln, se je protesta udeležilo nekje med 24.000 do 32.000 ljudi.

A tovrstnih manipulacij smo pri provladnih POP TV in Kanala A že vajeni. Leta 2015 je denimo Častno novinarsko razsodišče Društva novinarjev Slovenije ugotovilo, da sta novinarka Kanala A in urednik oddaje Svet, Živa Ivačič in Gregor Trebušak, kršila novinarski kodeks. Novinarka je namreč poročala, da se je shoda na Trgu republike, ki ga je pripravila Koalicija za otroke gre, udeležilo le 100 ljudi, čeprav je bilo že na prvi pogled jasno, da je na trgu nekaj tisoč ljudi. Trebušak pa je novinarski kodeks v tem primeru kršil, ker ni objavil popravka.

Posnetek, ki prikazuje dejansko število udeležencev.

A. M.