Proti zaostritvi azilne zakonodajo presenetljivo posavska poslanca Han in Zorčič

Vladna koalicija je nedavno v državnem zboru zavrnila predlog novele zakona o mednarodni zaščiti, s katerim je želela opozicijska SDS zaostriti azilno zakonodajo in s tem preprečiti zlorabe azilnih postopkov. Presenetljivo sta za zavrnitev glasovala tudi posavska poslanca Igor Zorčič (SMC) in Matjaž Han (SD). Kot, da ne bi bilo ravno Posavje pred časom najbolj na udaru zaradi nezakonitih prehodov meje.

Poostritev azilne zakonodaje so predlagali poslanci SDS z namenom, da bi preprečili zlorabe azilnih postopkov.

Podobno kot nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar (zanimivo, šlo je za ministrico iz vrst SMC) namreč opozarjajo, da migranti množično zlorabljajo azilne postopke. Ko jih namreč policisti izsledijo, napovejo, da bodo zaprosili za azil. V tem primeru jih morajo policisti odpeljati v azilni dom (običajno v Ljubljano), kjer pa nato za azil ne zaprosijo, pač pa se odpravijo naprej proti Italiji ali Avstriji. Tako policisti hočeš nočeš opravljajo neke vrste taksi službo od meje do azilnega doma v Ljubljani.

S spremembami so želeli v SDS tudi pohitriti azilne postopke, da se ti ne bi vlekli po leto in več (kar je lahko zlasti pomembno ob večjem številu nezakonitih prehodov meje), kot tudi zaostriti pogoje, kdo in kdaj lahko dobil azil.

V razpravi je poslanec SDS Žan Mahnič izpostavil, da vlada Marjana Šarca vse ilegalne migrante postavlja pred državljane Slovenije, ilegalni migranti pa da imajo več pravic kot državljani Slovenije. To po njegovih besedah potrjuje tudi neizpodbiten dokaz Računskega sodišča RS, ki je v reviziji azilnih postopkov zapisalo, da ilegalni migrant Slovenijo stane 1963 evrov na mesec.

Poslanec SDS Branko je Grims dejal, da so v zadnjem obdobju prav vse sosede Slovenije bistveno zaostrile zakonodajo s področja mednarodne zaščite, saj je bila v zadnjih letih tako za Slovenijo kot za sosednje države značilna množična zloraba pravice do azila. A slednje poslancev vladne koalicije, ki jo sestavljajo LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB (z nadkoalicijsko Levico), ni omajalo in so predlog sprememb zavrnili.

Od posavskih poslancev sta za spremembe azilne zakonodaje glasovala Tomaž Lisec (SDS) in Dušan Šiško (SNS), proti pa presenetljivo Matjaž Han (SD) in Igor Zorčič (SMC).

Presenetljivo zato, ker je bilo prav Posavje v času migratske krize v letih 2015 in 2016 najbolj na udaru nezakonitih migracij. Spomnimo se samo, da je na vrhuncu migracijskega vala skozi Rigonce v Slovenijo prišlo tudi več kot 10.000 migrantov ter da policija še danes na tem območju beleži precejšnje število nezakonitih prehodov meje.

Poslanca SD in SMC sta očitno na vse to hitro pozabila. Morda pa ne bodo pozabili volivci, ko se bodo čez tri leta znova odpravljali na parlamentarne volitve.

M. P.